ProAsh Certyfikowany dodatek mineralny do betonów
Korzyści z zastosowania produktu
Duża powtarzalność i stabilność kluczowych parametrów, takich jak strata prażenia, miałkość i gęstość.
Polepszenie właściwości reologicznych, tj. poprawa konsystencji mieszanki betonowej, ułatwienie pompowalności oraz wydłużone utrzymanie właściwości roboczych mieszanki betonowej w czasie.
Bardzo dobra kompatybilność z cementami oraz domieszkami chemicznymi.
Jeden dodatek do wszystkich klas i rodzajów betonów (tam, gdzie specyfikacja dopuszcza stosowanie dodatków mineralnych typu II).
ProAsh jest certyfikowanym wyrobem budowlanym, więc w świetle przepisów nie jest odpadem (eliminuje to konieczność posiadania dodatkowych pozwoleń środowiskowych).
Parametry techniczne
|
Wymagania PN-EN 450-1:2012 |
Średnie wartości |
Wygląd |
- |
Proszek szary lub ciemnoszary |
Straty prażenia |
< 5% (kat. A) |
4,5% |
Cl- |
≤0,1% |
0,1% |
SO3 |
≤3% |
0,25% |
CaO wolny |
≤2,5% |
0,11% |
CaO reaktywny |
≤10% |
1,8% |
Stałość objętości |
<10 mm |
1 mm |
Miałkość |
Kat. N ≤40% |
30% |
Wskaźnik aktywności pucolanowej |
Po 28 dniach ≥75% Po 90 dniach ≥ 85% |
80% 88% |
Gęstość ziaren |
±200 kg/m2 |
2050 kg/m3 |
Początek czasu wiązania w stosunku do cementu wzorcowego (Cement wzorcowy CEM I 42,5 R) |
≤250+250 min |
285 min |
*Podane wartości są wartościami średnimi. Wartości te nie są gwarantowane przez producenta, nie stanowią oferty
w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego i nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.
Dokumenty do pobrania
- Karta produktowa popiołu ProAsh (pdf, 861.69 KB)
- Karta Informacji Substancji popiół ProAsh Termika (pdf, 2.05 MB)
- Deklaracja właściwości użytkowych ProAsh (pdf, 267.88 KB)
- Deklaracja właściwości użytkowych ProAsh (pdf, 279.49 KB)
- Deklaracja właściwości użytkowych popiołu ProAsh Termika (pdf, 283.58 KB)
- Certyfikat stałości właściwości użytkowych popiół ProAsh (pdf, 87.52 KB)
- Certyfikat stałości właściwości użytkowych popiołu ProAsh Termika (pdf, 443.32 KB)
- Świadectwo jakości popiołu ProAsh lipiec 2019 (pdf, 172.75 KB)