Dzieciaki zaakceptowały propozycje architektoniczne

16.06.2016
 

W dniu 14 czerwca br. odbyła się debata merytoryczna dotycząca aranżacji przestrzeni wokół zespołu szkół im. Jana Pawła II w Brzezinach. Poprzedzające ją warsztaty z zakresu edukacji architektonicznej zaowocowały nietuzinkowymi rozwiązaniami wypracowanymi przez dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Wszystkie pomysły zostały „obrobione" przez profesjonalnych architektów i zaprezentowane przed szeroką publicznością: władzami gminy, nauczycielami, rodzicami oraz dziećmi.
 

Działajmy WSPÓLNIE

Projekt zainicjowany przez Fundację WSPÓLNIE LafargeHolcim spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem i stał się przyczynkiem do planów zacieśnienia współpracy między gminą Morawica a Fundacją. Przedstawicielka Rady Rodziców zgłosiła propozycję objęcia szkoły specjalnym patronatem Fundacji, przez co obje strony spodziewają się długofalowych działań. Sprzyja temu duże zaangażowanie rodziców we wspólną inicjatywę.

 
Dzieci mają głos!

„Na twarzach dzieci było widać zaskoczenie kiedy na planie przestrzeni znalazły się pomysły wypracowane przez nie 2 tygodnie wcześniej. Pokazało im to, że mają realny wpływ na kształtowanie przestrzeń wokół szkoły" - mówi Kinga Walczyńska, dyrektor Fundacji WSPÓLNIE.
 
Z dużym entuzjazmem uczestników spotkał się plan stworzenia tunelu z żywej wikliny oraz toru przeszkód z kłód, głazów i pieńków. Konstrukcja ta będzie wyznaczać granicę całej przestrzeni do zabawy. „Zamysł jest taki, aby plac zabaw mógł się rozrastać z upływem czasu, dzięki zastosowaniu modułu złożonego ze słupków i poprzecznych belek wypełnionych urządzeniami ruchowymi różnego typu" - komentuje dalej Pani Kinga. Do zaplanowanej konstrukcji będzie możliwość dodawania kolejnych elementów np. huśtawki, ścianki i drabinki do wspinania czy dźwigu i suwnic nad piaskownicą. Zaproponowane rozwiązanie pozwoli także na zadaszenie piaskownicy, która jest zwykle silnie nasłoneczniona przez co narażała zdrowie dzieci.
 
Plac zabaw ma rozwijać nie tylko sprawność ruchową, ale także wyobraźnię, zdolności manualne i relacje społeczne. Dlatego cała przestrzeń zostanie wzbogacona o elementy pobudzające wyobraźnię najmłodszych podczas zabawy w głuchy telefon, czy też sklep oraz akcesoria do kuchni piaskowej i domku dla lalek. Tylko DZIECI mogły wymyśleć tyle funkcjonalności dostępnych na jednym placu zabaw! Przedstawiony plan uwzględnia także strefę rekreacyjną dla młodzieży gimnazjalnej z hamakami i altanką, umożliwiającą relaks na świeżym powietrzu lub prowadzenie zajęć na zewnątrz.
 

III etap

Kolejnym etapem jest przygotowanie projektu wykonawczego do końca czerwca 2016, a później rozpoczęcie przetargu na wykonawcę placu zabaw - etap ten koordynuje gmina Morawica. Prócz dotychczasowej organizacji całego przedsięwzięcia Fundacja WSPÓLNIE przekaże wkrótce darowiznę, dzięki której zostanie sfinansowana część budowy. Jej zakończenie oraz oddanie do użytku nowej przestrzeni zostało zaplanowane na wrzesień br.

 

Dokumenty do pobrania

Założenia Projektowe Lafarge.pdf (pdf, 8.7 MB)