Lafarge w West Station stawia na kulturę współpracy i zrównoważony rozwój

13.09.2017
 

Informujemy, że przenieśliśmy nasze warszawskie biuro do budynku West Station II. Zajmujemy 1 400 mkw. na 13 piętrze biurowca. Zrównoważony rozwój i zielone budownictwo to dla nas nadrzędne wartości, dlatego wybraliśmy biurowiec z ekologicznym certyfikatem BREEAM Interim. Nowe biuro Lafarge jest kolejnym krokiem firmy w budowaniu kultury organizacyjnej opartej na współpracy, otwartości i innowacjach.
- Nowe, warszawskie biuro Lafarge, to kolejny krok do tego, aby zbudować kulturę współpracy i dobrej komunikacji pomiędzy wszystkimi pracownikami i działami w naszej organizacji. To także kolejny etap w realizacji naszej strategii, która zawsze stawia ludzi w centrum organizacji. Architektura biura wspiera kulturę opartą na otwartości, wymianie wiedzy oraz wspólnym poszukiwaniu kreatywnych rozwiązań i innowacji. Z wielką starannością wybieraliśmy zarówno budynek, jak i osoby odpowiedzialne za projekt wnętrz. Miejsce jest stworzone w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju oraz zielonego budownictwa, które są dla nas istotne. Wszystko jest zgodne z naszą strategią i pozwala nam realizować przyjęte cele – podkreśla Federico Tonetti, Prezes Zarządu Lafarge w Polsce.
 
Przed przeprowadzką zleciliśmy firmie Colliers International przeprowadzenie badania work space solution, które pokazywało sposoby pracy oraz zwyczaje i potrzeby pracowników firmy. Badanie wskazało na kilka wyzwań, którym sprostać miało nowe biuro – niewystarczająca liczba i zbyt duży rozmiar sal konferencyjnych, niewystarczająca przestrzeń wspólna – jak kuchnia czy agora, które pozwalają na integrację i rozmowę o wspólnych projektach. Biuro w West Station II rozwiązuje te problemy. Przestrzeń została podzielona tak, że wygospodarowano 15 sal konferencyjnych – 2 sale dwunastoosobowe, 4 sale sześcioosobowe i 9 mniejszych, 3-4 osobowych. Zadbano także o dodatkową przestrzeń wspólną dla pracowników – w biurze znalazła się jadalnia, agora oraz miejsce do rozrywki i odpoczynku.
 
Przygotowanie projektu biura powierzyliśmy renomowanej warszawskiej pracowni architektonicznej In Design. Plan biura został przygotowany według naszych wytycznych i odzwierciedlał trzy słowa kluczowe, ważne dla oddania najważniejszych kwestii dla nowego biura Lafarge: światło – jasne i przestronne biuro, radość – balans życia zawodowego z prywatnym, inspiracja – wymiana myśli, idei i pomysłów, kreatywność.
 
W biurze wykorzystano naturalne elementy – beton, nawiązujący do działalności firmy, a także drewno, doskonale z nim współgrające. Do wnętrza wprowadzono stonowane kolory, a także wiele elementów zielonych, które wpływają kojąco na wzrok pracowników. Zadbano także o ergonomię pracy oraz specyficzne potrzeby różnych grup pracowników. Nowe biuro wpisuje się doskonale w strategię zrównoważonego rozwoju i zielonego budownictwa realizowaną przez Lafarge – dwa obszary bardzo istotne z punktu widzenia funkcjonowania firmy i jej wartości.

 
West Station to wspólny projekt HB Reavis, PKP S.A. oraz Xcity Investment zlokalizowany przy Alejach Jerozolimskich, przy Dworcu Zachodnim. Całość inwestycji to 68 000 mkw. powierzchni biurowej. Projekt posiada certyfikat ekologiczny BREEAM Interim na poziomie „Excellent”.