Plac zabaw według projektu przedszkolaków dzięki WSPÓLNIE - Fundacji LafargeHolcim

31.05.2016
 

Nie od dziś wiadomo, że dzieci na zadane pytania odpowiadają przede wszystkim szczerze. Projektując przestrzeń, w której najmłodsi mają spędzać czas, ale i dobrze się bawić trzeba brać ich zdanie pod uwagę. Dlatego Fundacja WSPÓLNIE aranżując przestrzeń w sąsiedztwie Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzezinach rozpoczyna od warsztatów edukacyjnych dla przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Wspólne projektowanie ma kierować uwagę dzieci na otaczającą je przestrzeń, uwrażliwiać na piękno otoczenia i przyrody oraz wspólnie wypracować nowoczesny plac zabaw. Pierwsze spotkanie odbędzie się już 31 maja.
 

Fundacja partnerem Gminy

Współpraca w zakresie budowy placu zabaw przy obiekcie szkolno-przedszkolnym w Brzezinach połączyła Gminę Morawica z Fundacją WSPÓLNIE LafargeHolcim. Mimo, że z pozoru wydaje się być to proste przedsięwzięcie, Fundacja traktuje to je w kompleksowy sposób i bardzo poważnie. Każdy z projektów, w który angażuje się nasza organizacja, bez względu na to, czy jest to poprawienie chodnika, budowa szkoły, czy stworzenie placu zabaw - musi zostać zrealizowany w odpowiedzi na konkretne potrzeby miejscowej społeczności i harmonijnie współgrać z otoczeniem - mówi Kinga Walczyńska, członkini Zarządu Fundacji Wspólnie LafargeHolcim.
 
Fundacja przygotowała cykl spotkań z uczniami szkoły i przedszkola, dla których plac ma być miejscem użytkowym oraz z lokalnymi aktywistami. Cykl zostanie zainaugurowany przez warsztaty z dziećmi (31 maja), podczas którego zostaną zebrane pomysły uczniów uwzględniane w projekcie. Następnie w połowie czerwca organizatorzy przewidują debatę z mieszkańcami dotyczącą koncepcji zagospodarowania przestrzeni. Na realizację przedsięwzięcia zaplanowano okres wakacyjny. Uroczyste otwarcie połączone z kolejnymi warsztatami z zakresu edukacji architektonicznej zostało przewidziane na wrzesień br.
 
Wszystko po to, aby poznać realne potrzeby dzieci i wypracować charakterystykę nowopowstałej atrakcji, która będzie służyć wszystkim przez dekady uatrakcyjniając jednocześnie przestrzeń wokół zespołu szkół w Brzezinach.
 

Metodologia pracy z dziećmi

„Jeżeli chcesz wiedzieć, co jest atrakcyjne dla dziecka, pytaj dziecko, a nie projektanta". To hasło przyświeca wszystkim zaangażowanym w stworzenie nowej przestrzeni. Fundacja WSPÓLNIE ściśle współpracuje z metodologiem wyspecjalizowanym w edukacji architektonicznej i kontakcie z młodymi pomysłodawcami. W warsztaty będzie zaangażowany także pedagog szkolny.
 
Spotkania z dziećmi i uczniami pomogą specjalistom zebrać pomysły i stworzyć myśl przewodnią projektu. Zadania realizowane w czasie warsztatów architektonicznych pobudzą kreatywność najmłodszych, którzy będą mieli realny wpływ na to, jak będzie wyglądał plac zabaw. Specjaliści zaangażowani po stronie Fundacji WSPÓLNIE w pierwszej kolejności przygotują listę oczekiwań związaną z zabawami i aktywnościami, których można będzie spodziewać się na placu. Następnie na etapie planowania i budowy poszczególnych elementów rekreacyjnych, zapewnią ich maksymalną atrakcyjność i bezpieczeństwo.
 

Koniec prac nowym początkiem

Po zakończeniu prac budowlanych, we wrześniu br. Fundacja WSPÓLNIE zorganizuje specjalną inaugurację dbając o pozytywne emocje związane z oddaniem do użytku nowej przestrzeni wokół szkoły i przedszkola. W czasie tego „święta" wszyscy mieszkańcy będą mogli spotkać się z twórcami, porozmawiać o efekcie finalnym i wziąć udział w specjalnych, dodatkowych warsztatach. Aby zapewnić kontynuację przeprowadzonych działań i uwolnić cały potencjał projektu chcemy nawiązać współpracę z nauczycielami, animatorami i lokalnymi liderami, którzy będą w stanie prowadzić dalej warsztaty architektoniczne, inspirować i inicjować kolejne projekty odpowiadające potrzebom lokalnej społeczności - podkreśla Jolanta Bosca, członkini Zarządu Fundacji WSPÓLNIE LafargeHolcim.